srijeda, 15. ožujka 2017.

10 vrsta štetnih ponašanja koja koja mogu UNIŠTITI odnos i kako ih spriječiti

Vrlo lako je ući u odnos, ali puno teže je dugoročno zadržati istu suštinu odnosa.
To se događa iz razloga što se pojavljuje nekoliko čimbenika koji potpuno mogu uništiti odnose koji su jednom bili vrlo jednostavni i slatki.

Kako bi odnos ostao u istom izvornom stanju, potrebno je saznati koja su to negativna ponašanja koja mogu narušiti odnose i na koji način partneri mogu izbjeći te osobine ili karakteristike kako bi spasili svoj odnos od neizbježne sudbine.

Deset vrsta štetnih ponašanja koja mogu uništiti odnos i kako ih spriječiti

1. Kada su dvije osobe u vezi, status veze se obvezno mora pretvoriti u “predanost i vjernost”.
Ukoliko jedan od partnera želi ili čak i djeluje kao da je još uvijek slobodan, to znači da s njegove strane ne postoji stopostotna predanost.
U takvom scenariju, drugi partner se osjeća nepoštovano, kao da uvijek postoji mjesto za treću osobu između njih dvoje.
Dakle, mentalitet “ja sam još uvijek slobodan” nikako nije poželjan, ako je za pojedinca taj odnos bitan, piše The minds journal.
2. Partneri u odnosima trebali bi dijeliti sve, a to uključuje osjećaje, predmete i financije.
Nakon ulaska u odnos, imperativ je da se izvori sredstava, kao i rashodi, u potpunosti dijele između dva partnera.
Ukoliko pojedinac ne želi dijeliti svoje financije, to može biti faktor koji će upropastiti odnos.
3. Jako bitno je pokazivati interes za aktivnosti drugog partnera, ali u isto vrijeme, svatko bi trebao imati svoj vlastiti prostor za njegovanje vlastitih interesa.
Kao što autor knjige „Prevladavanje ponavljajućeg sindroma u odnosu“, dr. Seth Meyers kaže:
“U pritisku spajanja sa svojim partnerom, neki ljudi zaborave na svoje vlastite interese, hobije i ciljeve – stvari koje su možda privukle njihove partnere na početku. Kako bi razbili lažnu vezu suovisnosti, napravite popis kako i s kim ste provodili svoje slobodno vrijeme prije vašeg odnosa. To je vrlo vrijedna vježba.
Pokušajte pratiti količinu vremena koju imate za sebe, jer ni jedan par ne bi trebao provoditi sve svoje slobodno vrijeme zajedno. Nastavite sa svojim aktivnostima, kao što je odlazak u teretanu ili neki zabavni tečaj.
Ako ste izgubili dodir s prijateljima do kojih vam je istinski stalo, zbog toga što provodite vrijeme isključivo sa svojim partnerom, povratite svoj identitet tako što ćete se potruditi naći s tim prijateljima i isplanirati s njima neku aktivnost ili izlazak.”                                     4. Nesigurnost, posesivnost i pretjerana osjetljivost mogu ozbiljno oštetiti odnos. Ako netko stvarno nije pouzdan, bolje je završiti odnos.
Nepotrebno razmišljanje o nevažnim stvarima i stvaranje priča koje izražavaju nesigurnost može dovesti do nepoštivanja osjećaja drugog partnera.

Dakle, uvijek je važno suzdržati se od svih tih mentalnih previranja.
5. Ako je pojedinac u odnosu kontinuirano sarkastičan u vezi nečega što njegov partner čini, to može biti pogubno za odnos.
U redu je biti duhovit, ali potrebno je izbjeći ponižavanje druge osobe.
6. Dok s jedne strane nije dobro biti previše osjetljiv, s druge strane, ne smije se zanemarivati izražavanje svojih emocija prema drugom partneru.
Dakle, oba partnera moraju pokazati razmjere ljubavi putem zagrljaja, maženja, itd.
To je vrlo važno u svakom odnosu.
7. Previše tehnologije može imati štetno djelovanje na odnos.
Sve vrste digitalnih uređaja i društvenih medija su uzroci odstupanja od odnosa, jer ako jedan partner ostaje stalno zalijepljen na sve to, a ne koncentrira se na partnera, onda to sigurno može emocionalno utjecati na partnera.
Dakle, tehnologija mora ponekad doći na drugo mjesto, tako da odnos dobije malo prostora za disanje.                                                                                                                        8. Prigovaranje ili opetovano stvaranje nekih zahtjeva, dok drugi partner konstantno to odbija može uzrokovati uznemirenje.

To doslovno može ubiti odnos. Kao što je rečeno u članku „Upoznajte ubojicu braka“ u Wall Street Journalu:
“Prigovaranje – interakcija u kojoj jedna osoba više puta nešto zahtjeva, a druga osoba je više puta ignorira i oboje postaju sve uznemireniji – problem s kojim se svaki par uhvati u koštac u nekom trenutku. To može biti opasno za brak jednako kao preljub ili loše financije. Stručnjaci kažu da je to točno tip toksične komunikacije koja na kraju može dovesti do završetka veze.”
Parovi moraju sjesti, zajedno raspraviti problem i doći do rješenja, na taj način se odnos obnavlja.
9. Sve što je kompulzivno može biti katastrofalno, a to vrijedi i za veze.
Drugim riječima, ako netko nije zadovoljan u vezi ili nešto koči tu sreću, tada često pojedinci pribjegavaju alternativnim opcijama, nekontrolirano kupuju stvari, piju ili stvaraju druge loše navike.
To će razvodniti odnos i definitivno ga dovesti do kraja.
10. Možda i najvažnija stvar je zadržati iskrenost u vezi.
Varanje partnera bez njegovog znanja nije prihvatljivo ni pod koju cijenu, jer povjerenje je vrlo teško izgraditi i brzo se može slomiti.
Ista sila koja spaja dvije osobe postaje krhka kad se pojavi nepoštenje u bilo kojem obliku – oba partnera moraju ostati ispravna u tom pogledu, ako im je odnos stvarno bitan.

Dakle, ako su gore navedena ponašanja kontrolirana i provjeravana od strane oba partnera, onda je dugovječnost odnosa apsolutno sigurna i on zadržava isti okus i vitalnost.                   izvor: The minds journal/preuzeto sa: atma.hr

Nema komentara:

Objavi komentar