srijeda, 15. ožujka 2017.

10 Inspirativnih Činjenica O Budi

Sidarta Gautama je bio mudrac i putujući učitelj koji je živeo na području današnje severne Indije i Nepala. Osnivač je budizma, svetske religije koja se prostire uglavnom u južnoj, istočnoj i jugoistočnoj Aziji.

Evo deset zanimljivih činjenica o Budi koje možda niste znali:
Tri glavna načela
Tri glavna načela kojima je Buda poučavao svoje sledbenike su da ne budu neuki, ne mrze i ne ljute se.
Bogati princ
Rođen je kao bogati princ, ali je ostavio sve iza sebe i krenuo svojim putem, kada je video kako siromaštvo i bolest haraju van zidina njegove palate.
Nije bio bucmast
Buda nije bio debeo kao što bi se moglo pomisliti na osnovu nekih prikaza o njegovom izgledu. Prikazan je kao bucmast, jer je to bio simbol sreće na istoku. Inače je bio umeren u svemu, što je i pripovedao, postio redovno, i proveo najveći deo svog vremena hodajući  kilometrima da bi širio svoju filosofiju življenja.
Kako je postao Buda                                                                                                            Stigavši u zemlju Magadha, odlučio da meditira sedeći pod jednim drvetom (od tada poznatim kao Bodi drvo – „drvo mudrosti“) na obali reke Neranđare u blizini današnje Gaje, u indijskoj državi Bihar), sve dok ne postigne probuđenje ili premine. Govorio je sebi: „Krv može iscuriti, meso se može raspasti, kosti se mogu rastaviti, ali ja neću napustiti ovo mesto dok ne nađem put prema probuđenju.“ Predanje pripoveda o naporima koje je uložio Mara, ili Zli, ne bi li ga odvratio od njegovog cilja, ali bezuspešno. Proveo je tu noć u dubokoj meditaciji, da bi u osvit dana, kad se jutarnja zvezda pojavila na istočnom nebu, kraljevićev um postao jasan i sjajan poput blistajuće zore. Od tada se naziva Buda, Budni. Tada mu je bilo 35 godina.

Predviđanje koje se obistinilo
Nekoliko dana po njegovom rođenju, jedan mudar starac je predvideo da će Buda postati veliki kralj, ili svetac koji će promeniti svet.
Srednji put
U vreme Budine potrage za prosvetljenjem, bilo je dosta religijske prakse koja je nalagala da se strogo treba lišiti zadovoljstava. Tu se ističe nedelja posta. Shvativši da se takva praksa nije pokazala korisnom, osmislio je nešto što je kasnije postalo poznato kao „Srednji put” ka prosvetljenju. U njemu je akcenat na misaonom prosvetljenju, ne na odricanjima.
Metode širenja vere
Za razliku od većine religija i duhovnih verovanja, Budino propagiranje vere zasnivalo se na nenasilnim metodama, poput usmenog širenja.
Budisti
Budisti su Budu doživljavali kao učitelja, a ne kao Boga.
Bodi drvo
Mesto na kojem je Buda doživeo nirvanu, ispod Bodi drveta, je sačuvano do današnjeg dana.
Poslednja želja                                                                                                                  Buda je putovao i širio veru sve do svoje osamdesete godine, kada je preminuo.
Legavši u „pseći položaj“ (na bok) između dva velika stabla, obraćajući se poslednji put svojim učenicima, Buda je rekao:

„Napravite svetlo od sebe. Oslonite se na sebe: ne zavisite ni o kom drugom. Posle moje smrti, darma bi trebalo da bude vaš učitelj. Tokom poslednjih četrdeset i pet godina svoga života nisam zatomio ništa od svoga učenja. Nema nikakva tajnog učenja, nikakva skrivena smisla; sve je predavano otvoreno i jasno. Dragi moji učenici, ovo je kraj. Za koji trenutak preći ću u nirvanu. Ovo su moja uputstva.”                                                                                                                     izvor:.dobrarec.rs

Nema komentara:

Objavi komentar