nedjelja, 16. srpnja 2017.

Fizičke bolesti i tumačenje njihove poruke iz viših energetskih razina...

Sve na fizičkoj razini manifestacija je nečega na metafizičkoj razini. Kada govorimo o bogatstvu, zapravo govorimo o obilju emocionalne, mentalne i duhovne energije. Mi se punimo s tim energijama i kada se napunimo do kraja one se manifestiraju na fizičkoj razini.


Znakovi i simptomi koji se očituju na fizičkoj razini vode nas do toga da se dublje ispitamo kao energetska i duhovna bića. Mi imamo tendenciju da ne brinemo previše o tim stvarima kada naše tijelo dobro funkcionira, kada ne osjećamo bol, mučninu i ne patimo od neke kronične bolesti.
No, kada naše tijelo osjeća bol ili oslabi zbog bolesti ili nesreće, tada počinjemo tražiti odgovore. Želimo znati zašto. Ili možda ni ne želimo znati zašto, samo želimo popraviti ono što smatramo da ne radi kako treba. Realno, kada naše tijelo odbija učiniti ono što mi želimo, metafizički, zapravo nije onesposobljeno.
Ono radi svoj posao. Jedna od njegovih funkcija je prenošenje poruka iz viših energetskih razina. Na nama je da protumačimo ove poruke i poduzmemo nešto. Zapadna medicina zauzima stav da osjećamo bol, jer možemo. Zapadni pristup boli, što je glavni simptom bilo koje bolesti, prilično je ograničen na lijekove i operacije.
Liječenje se sastoji od omamljivanja ili preusmjeravanja receptora boli u tijelu ili uklanjanje bolesnog organa. Iako je ovaj pristup opravdan u akutnim situacijama, u najboljem slučaju je privremen i često štetan pristup boli ili drugim smetnjama koje osjećamo u našim tijelima.
Najčešće, zapadna medicina većini ne nudi puno i pušta nas da čekamo dok naši simptomi ne postaju nepodnošljivo jaki dok ona još uvijek ne može potvrditi nesklad. Danas je trend, koliko zbog ekonomskih razloga, što zbog duha i ljudskog razvoja, potaknuti ljude da preuzmu odgovornost za svoje vlastite živote.
To je pristup drevne mudrosti. Koristimo naša tijela za komunikaciju sa sobom i s drugima. Koristimo naša tijela kako bi riješili emocionalna, mentalna i duhovna pitanja. Skloni smo bolesno tijelo doživljavati negativno, ali zaista to nije ni negativno ni pozitivno.
Drevni taoisti smatrali su kako je dobro i loše, ispravno i pogrešno, yin i yang samo perspektiva koju svi usvajamo s vremena na vrijeme. Zbog dualističke prirode i gledamo na stvari s vremena na vrijeme kao  yin i yang. Ne bi trebali promatrati nešto kao dobro ili loše ili suditi o nečemu kao o dobrom ili lošem.
To su samo simptomi bivanja čovjekom. Ipak, možemo se osjećati dobro, a možemo i biti bolesni. Kada se razbolimo, želimo poduzeti nešto u vezi toga. Uključite iscjelitelja. Iscjelitelj je istreniran u promatranju i tumačenju znakova i simptoma i poznaje metode za njihovo rješavanje.
Holističko iscjeljivanje pojedinca obavlja se na različitim energetskim razinama. To su fizičke, emocionalne, mentalne i duhovne razine. Za one koji su na putu, postoji još mnogo više razina i podrazina identificiranih u raznim kulturnim, religijskim i filozofskim tradicijama.                                                                                                                     No, za naše potrebe možemo gledati na pojedinca kroz ova četiri široka područja i barem započeti proces ozdravljenja.
Iscjeljivanje se ne događa samo na individualnoj razini, već i na razini obitelji, zajednice i na globalnoj razini. Kada netko liječi “pažljivo”, kako budisti kažu, drugi aspekti individualnog ozdravljenja mogu postati jasni.


Danas postoje iscjelitelji koji djeluju na svim tim razinama. Ipak, dobro mjesto za početak je individualno tijelo. Imajući to u vidu, u nastavku je popis fizičkih simptoma i metafizičkih neusklađenosti koje mogu odražavati. Louise Hay, u svojoj knjizi „I vi možete izliječiti svoj život“ napravila je zanimljiv posao u tom području.
Povremeno koristim tu knjigu u mom Reiki iscjelivanju 2. stupnja. Ostale reference; osnove dijagnostike tradicionalne kineske medicine, moj Reiki učitelj – Denise Crundall i moje iskustvo. Imajte na umu da su to samo opća zapažanja, koja će osvijetliti područja koja možete istražiti u većoj mjeri sami ili uz pomoć iscjelitelja.
Vi ste onaj koji najbolje poznaje sebe. Kako budete prolazili kroz ova zapažanja, pokušajte proširiti svoju svijest dalje od vlastitog života i promotriti i kako se ta disharmonija ogleda u vašoj vlastitoj obitelji, zajednici, državi i svijetu. U konačnici  naš je vlastiti izbor liječiti ili ne liječiti i to je naša vlastita aktivirana urođena sposobnost ozdravljenja.

Glava

Glavobolja
Bol uvijek ukazuje na razdvajanje od nečega. Obično kažemo razdvajanje od onoga što je istina. Što je veća bol – stvar je važnija. Ovisno o tome koji dio glave je zahvatila promjena, Louise Hay sugerira da glavobolje ukazuju na neprihvaćanje sebe iz straha. U kineskoj medicini postoji nekoliko različitih vrsta glavobolja prema kvaliteti boli i mjesta na glavi.
Vertex
Vrh glave je povezan s našim spajanjem s Univerzumom ili Bogom. Bol na tom mjestu je povezana s odvajanjem od te više sile. Također je povezana s bubrezima i emocijom straha. Meridijani žuči i mokraćnog mjehura također prolaze vrhom glave.
Žučni mjehur je povezan s hrabrošću a mokraćni mjehur i bubrezi su povezani sa strahom. Du 20 (Baihui) koji se nalazi se na vrhu glave intenzivno se koristi za „smirivanje duha „u kineskoj medicini.                                                                                                             Čelo
Čelo je povezano s trećim okom, kako u teoriji o čakrama tako i u i tradicionalnoj kineskoj medicini. Treće oko je povezano sa introspekcijom i prosvjetljenjem vlastitog unutarnjeg bića. Bol u čelu povezana je s odvajanjem od vlastitog unutarnjeg bića.
U kineskoj medicini, Yintang, koji se nalazi na pola puta između unutrašnjih krajeva obrva, Du 23 (Shangxing), Du 24 (Shenting), koji se nalazi na rubu kose neposredno iznad Yintang i Du 20 (Baihui) koji se nalazi na vrhu glave – svi djeluju na “smirivanje duha”.
Yintang je povezan s očima; ne samo s očima koje gledaju prema van, već s očima koje gledaju put unutra i povezan je s određenim emocionalnim poremećajima.
Sljepoočnica
Strane glave su povezane s hrabrošću, osobito s hrabrošću suočavanja sa svojim svijetom. Migrene, glavobolje, obično se javljaju u prednjim kvadrantima, a kada se javljaju desno ili lijevo, ukazuju na odvajanje od vašeg svijeta. Uključenost očiju u migrenama pokazuje ne samo nespremnost gledanja na van, već i nespremnost gledanja unutra.


U većini bolničkih izvještaja o migrenama navodi se da pacijenti osjećaju ne samo jaku bol iza oka, pate i od akutne osjetljivosti na svjetlo. U kineskoj medicini, brojni meridijani prolaze kroz ovo područje. Žučni kanal je povezan s hrabrošću.
San Jiao kanal je uključen u procesuiranje vode (eliksir života) a kanal tankog crijeva je uključen u odvođenje hrane. Oba kanala -San Jiao kanal i kanal tankog crijeva spojeni su sa srcem, čija je emocija radost. Nedostatak radosti (sa samim sobom) snažno označava bol u tom području. Povezanost žučnog kanala s jetrom također ukazuje i na ljutnju.
Zatiljak
Stražnji dio glave predstavlja vašu prošlost. Neki kažu da je ovo i područje duhovnosti. Bol u zatiljku predstavlja nešto nepotpuno i neoprošteno iz prošlosti. Stražnji dio glave ispresijecan je kanalom žučnog mjehura i mokraćnog mjehura te ukazuje na ljutnju rođenu iz straha.
Stražnji dio glave predstavlja sjedište duhovnih iskustava. Mogu se vidjeti jedino unutarnjim vidom. Bol u potiljku ukazuje na nespremnost gledanja u izvor svjetla i istine.      

Leđa

Kralježnica
Kralježnica predstavlja podršku za koju mislite da imate u životu i vašu usklađenost s tom podrškom. Zakrivljena kralježnica ili skolioza predstavlja odstupanje od života. Grčevi predstavljaju nespremnost da prihvatimo podršku koja nam se nudi.
Ramena
Ramena predstavljaju teret i odgovornost. Smrznuta ramena, na primjer, predstavljaju potpunu nespremnost preuzimanja odgovornosti u životu, a posebno za svoj život. Bol i disfunkcija različitih stupnjeva predstavlja različite stupnjeve nespremnosti preuzimanja odgovornosti.
Kretanje naprijed u životu ponekad zahtijeva da “stavite ramena pod kotač” kako bi prevladali inerciju. Žučni kanal koji prolazi kroz ramena pokazuje hrabrost (ili njen nedostatak). Leđa se u kineskoj medicini smatraju Yang stranom; aktivnom, agresivnom, osvijetljenom stranom.
Leđa također predstavljaju ono što je iza vas. Vrlo često mi ne vidimo jasno ono što je iza nas. Problemi s leđima općenito predstavljaju sukob između potrebe da se krene naprijed i inercije zbog nepomirenosti s prošlošću. Ta napetost često nas odvaja od oba smjera i rezultat je bol. Louise Hay kaže da leđa općenito predstavljaju potporu.
Sredina leđa
Sredina leđa je poveznica između ramena i donjeg dijela leđa. To može biti slaba karika. Ako smo učvrstili ramena i postali spremni preuzeti odgovornost za svoj život, ako smo prikupili potrebnu financijsku i emocionalnu podršku (niži dio leđa), nešto se prišulja i ubode nas u leđa. To je slijepa točka.
Ne samo da je ne možemo vidjeti, teško ju je i dosegnuti. To je saboter ili zavodnik koji nas vodi izvan našeg puta. U ovom području su smještene tonificirajuće točke (pod nazivom „Shu“ točke) za jetru, želudac i slezenu. Ovi organi odgovorni su za transformaciju, transportaciju i slobodan protok Qi energije u tijelu.
Blokade na tom mjestu utječu na cijelo tijelo. Slezena predstavlja brigu ili previše razmišljanja a jetra predstavlja ljutnju. Jedno i drugo mogu sabotirati čak i najbolje planove. Louise Hay tvrdi da sredina leđa predstavlja krivnju i zaglavljenost u prošlosti.
Donji dio leđa
Donji dio leđa predstavlja potporu; financijsku potporu, emocionalnu podršku obitelji i prijatelja, i podršku Boga ili Svemira. Bubrezi se nalaze na ovom području i disfunkcija bubrega rezultira strahom i fobijama. Bol donjeg dijela leđa može značiti da smo preuzeli na sebe više nego što mislimo da možemo podnijeti.
Ako smo doista preuzeli previše stvari sve što trebate učiniti je smanjiti opterećenje. Kronična bol u donjim leđima odnosi se na iscrpljenje bubrega. Smatra se da bubrezi imaju središnju funkciju u odnosu na druge organe, jer to je mjesto gdje je pohranjena Yuan Qi ili naša primarna esencija.
Yuan Qi je također poznata kao osnovna Qi ili kongenitalna Qi. To je Qi s kojom ste rođeni i određuje vašu relativnu snagu u svijetu. Smatra se da je prilično teško ojačati ionako slabu Yuan Qi, ali to se može napraviti. Križobolja se često umanjuje ako ojačamo bubrege.
Ukratko, križobolja se uglavnom odnosi na nedostatak povjerenja da će nam svemir pružiti zaštitu i podršku. Louise Hay sugerira da bol u donjim leđima ukazuje na strah od neimaštine.
Trtica
Trtica / sacrum je sjedište samosažaljenja. Postoji strah od molbe za pomoći. Pojedinac će radije sjediti i žaliti samog sebe nego se pokrenuti i učiniti nešto.                                           

Noge

Kukovi
Kukovi predstavljaju odluke u životu, a posebno odluke o kretanju naprijed. Bolovi u kukovima su znak da smo se “zaglavili”, ne možemo donijeti odluku ili jasno vidjeti ono što je potrebno slijedeće napraviti. Proces hodanja zahtijeva da prvo vjerujemo kukovima kada se pomiču naprijed – noge ih slijede.
To je zapravo, čin vjere s naše strane, jer mi doslovno iniciramo pad na zemlju i vjerujemo kako će nas naše noge spasiti. Žučni kanal prolazi kukovima što opet predstavlja hrabrost i povjerenje da se krene naprijed. Louise Hay sugerira da problemi s kukovima predstavljaju strah od kretanja naprijed s važnim odlukama.


Kukovi predstavljaju ideju da je sljedeći korak u vašem životu važan. Bol ili nelagoda vas savjetuju da usporite ili se zaustavite, pogledate oko sebe, kupite mapu ili pitate nekoga za smjer.
Natkoljenica
Bedra su poveznica između kukova i odluka, koljena i ponosa. Često kada donesemo odluku i poduzmemo sljedeći korak, ponos nam stane na put. “Što ako izgledam glupo? Što ako to nije u redu? Što ako ne uspije? ” Naša koljena se zablokiraju, a mi smo spriječeni krenuti naprijed.
Bol koja počinje u bokovima i i širi se u bedra (bedreni živac), predstavlja odvajanje od naše želje i odluke da se krene naprijed te naš strah neuspjeha. Louise Hay sugerira da problemi s natkoljenicom predstavljaju zadržavanje trauma iz djetinjstva.
Koljena
Koljena predstavljaju ponos. Ponos ili ego nas sprječava prepustiti se Božjoj volji ili volji Svemira. U praksi, svaki put kada krenemo naprijed u životu ili ulazimo u promjene, pristupamo nepoznatom. Možemo se osjećati ranjivo ili nesigurno. Možemo i dalje stajati, ukočenih koljena, pružajući otpor vjetrovima promjena.
Zanimljivo je napomenuti da su kruta, bolna koljena simptom lošeg rada bubrega, čija emocija je strah. Umjesto da priznamo naš strah, mi mu se odupiremo sve dok nas ne nadjača. Koljena predstavljaju ponos, a rečeno je: ‘Ponos dolazi prije pada’.
Koljena također mogu predstavljati poniznost koja je mudra i popustljiva pred licem promjene. Ukratko, problemi s koljenima ukazuju da smo zaglavili u egu, previše ponosni da bi se pognuli. Louise Hay također sugerira da koljena predstavlja ponos i ego.
Potkoljenica
Potkoljenica predstavlja još jednu slabu vezu. Iako je potkoljenica uglavnom sačinjena od kosti, najčvršće tvari u tijelu, potkoljenice su zapravo vrlo osjetljive i krhke. Blagi udarac u potkoljenicu nije samo bolan, on oslabi cijelo tijelo i zaustavlja ga.
Nakon što smo se organizirali i krenuli naprijed, poduzeli sljedeći korak prema cilju koji smo postavili, nešto se pojavi i sruši nas. Spotaknuli smo se jer ne vidimo što je upravo tu pred nama. Vrlo često je ono na što se spotaknemo – gubitak koji nismo ispravno odžalovali. Kretanje naprijed uvijek znači da nešto ostavljamo iza sebe.
Zanimljivo je napomenuti da se tri Yin kanala stopala križaju na slezeni 6 (Sanyinjiao), što predstavlja ušće zabrinutosti, ljutnje i straha. Louise Hay tvrdi da se ovdje radi o strahu od budućnosti; ne želimo ići naprijed.
Gležnjevi
Gležnjevi predstavljaju fleksibilnost, što je važno jer nas usmjeravaju u životu. Ukočeni, bolni gležnjevi znače da teško podnosite promjenu. Možda ste jedan onih ljudi koji se ukopavaju petama i odupiru  kretanju prema naprijed.
Što više promjena dolazi, vi dublje kopate. Slomljeni gležanj je dobar znak – donosi određenu fleksibilnost u vaš život. Louise Hay kaže da gležnjevi predstavljaju mobilnost i smjer.
Stopala
Naša stopala predstavljaju našu povezanost s Majkom Zemljom. Osjetljiva, natečena, zatrnjena ili bolna stopala predstavljaju stanje našeg odnosa s našom Majkom. Iako nas stopala nose naprijed u životu, ona zapravo ostvaruju kontakt s tlom. Mogu zaustaviti bilo kakav napredak, ili ga barem otežati.
U modernom društvu zbog asfalta, betona i visokogradnje, gubimo dodir sa Zemljom i njenim energijama. To se može odraziti na naš odnos prema onoj koja nam je podarila život. Odvajanje može izazvati pravu bol. Svi Yin & Yang kanali teku i sreću se u nožnim prstima. To je područje visoke energije i imaju jak utjecaj na tijelo.                                       



Ovo je područje gdje su jake energije u tranziciji pa je naš kontakt s majkama, Majkom Zemljom i našom baznom energijom ambivalentan. Želimo se približiti toj ljubavi, ali i u isto vrijeme otići svojim putem. Iz mog iskustva, u stopalima se često pohranjuju otrovne energije (često je to tuga ili mržnja), energije koje trebaju otići što dalje od srca, znači u stopala. Često su to problemi koji vode natrag u djetinjstvo.
U nedostatku alata za učinkovito oslobađanje tuge ili ljutnje, tijelo je pohranjuje, kao što pohranjuje masnoće. Tijekom vremena, sve je više otrovnih energija pohranjeno i spremnik je napunjen . U mnogim slučajevima, cijela noga može biti uključena i otpad se počinje vraćati natrag u sustav.
To je vrlo ozbiljna situacija, može dovesti do amputacija, krvnih poremećaja, pa čak i smrti, tijelo se bori da zaštiti srce. Metafizički, postaje jasno da je mjesto na kojem stojite bolno. Ključno je krenuti dalje. Prestanite boraviti u prošlosti, otpustite ili transformirajte sve što vas emocionalno koči. Louise Hay govori da stopala predstavljaju razumijevanje nas samih, života, drugih ljudi, a prsti predstavljaju manje detalje o budućnosti.

Grlo

Grlo predstavlja našu volju i našu sposobnost komuniciranja, kako s drugima tako i sa sobom. Upale grla, kvržice u grlu, tumori svi predstavljaju poteškoće da kažemo ono što želimo reći. Kvržice, fizički tumori i oni koji se još nisu manifestirali (Hystericus Globus) su naši pokušaji blokiranja slobodnog izražavanja emocija i našeg identiteta.
Grlo je jedno od onih slabih točki koje vas sabotiraju na vašem putu. Grlo je kanal između glave i srca. Jeste li ikada imali odličnu ideju, ušli u nju cijelim srcem, samo da bi na kraju izrekli nešto sasvim glupo i napravili pomutnju? Jeste li ikada poželjeli nekom dati kompliment i onda bi to potisnuli?
Je li vam ikada jednostavno izletjelo nešto što vam je samo prošlo kroz glavu? Koliko često je pažljivo birana riječ ili loše odabrana riječ stvorila pustoš u vašem životu? To dolazi od svih neizrečenih stvari koje su se nakupljale tijekom godina i koje su zapele u grlu; trebaju izaći i one izlaze, na jedan ili drugi način. Sve emocije su dizajnirane kako bi se izrazile, čak i one negativne.
Louise Hay naziva grlo avenijom izražavanja i kanalom kreativnosti. Problemi s grlom ukazuju na nesposobnost izražavanja svog mišljenja, na progutani bijes, ugušenu kreativnost i odbijanje promjene.
Problemi sa štitnjačom ukazuju na poteškoće analiziranja, probavljanja i asimiliranja komunikacije između glave i srca.                                                                                      

Grudi / prsa

Područje prsa predstavlja ženski princip njegovanja veze s “dahom života”, koja teče kroz pluća. Kod muškaraca, bol ili nelagoda koja nije povezana s nekim određenim organom predstavlja prekid veze sa ženskim principom. U kineskoj medicini, prednja strana tijela predstavlja Yin.


Prsa su sjecište triju najvažnijih vrsta Qi koje njeguju tijelo; Zhong Qi -iz pluća, Jing Qi – iz slezene i Yuan Qi iz bubrega. Problemi s grudima predstavljaju poricanje Majke / ženskog principa. Louise Hay kaže da grudi predstavljaju majčinstvo i njegovanje. Ciste, kvržice itd. predstavljaju pretjeranu majčinsku brigu.

Solarni pleksus

Solarni pleksus je sjedište ega i individualnosti. Neki ga zovu negativni ego. Općenito ovo područje predstavlja sukob u vašem životu. Bol ili nelagoda u području dijafragme predstavlja neriješene sukobe. U kineskoj medicini, bol u tom području ukazuje na stagnaciju Qi energije jetre i obično je povezana s ljutnjom.

Želudac

Želudac predstavlja probavu, ne samo hrane i fizičkih hranjivih tvari već i novih ideja, novih načina obavljanja stvari, i prihvaćanja promjena bilo koje vrste. Želudac je ništa više nego velika fleksibilna vreća mišića čiji je posao da obrađuje sve što u nju stavljamo. To je to, njegov posao je smrviti ono što u njega stavljamo.
To obavlja tako što dodaje solnu kiselinu, hormone, enzime i žuč, što usitnjava svaki zalogaj u masu koju nazivamo probavljena hrana. Istovremeno se ljulja natrag i naprijed vrteći ovaj nered dok se ne pretvori tekuće stanje i takvo prolazi kroz mali pilorus ventil u tanko crijevo, gdje se uglavnom odvija stvarna apsorpcija hranjivih tvari.
Metafizički, kada dobijemo novu ideju ili smislimo novi način obavljanja stvari, postupak je sličan. Prvo moramo progutati ideju, formirati je u oblik s kojim se možemo nositi i na kraju apsorbirati ono što nam je potrebno kako bi se njegovali. Na isti način na koji loša prehrana truje tijelo, otrovne ideje, potisnute emocije i otpor promjenama mogu također imati učinak trovanja.
U tradicionalnoj kineskoj medicini, dugogodišnji emocionalni nesklad smatra se primarnim uzrokom bolesti. Jačanje slezene / želuca koji je odgovoran za pretvaranje hrane i vode u Qi i njen transport po cijelom tijelu, smatra se ključnom strategijom za rješavanje gotovo bilo koje bolesti. Metafizički – moramo se njegovati svaki dan, baš kao što trebamo jesti hranjivu hranu.
Baš kao što fizičko tijelo treba hranu za rast kako bi se nosilo sa svojim svakodnevnim aktivnostima, tako i emocionalno, mentalno i duhovno tijelo. Metafizički, zdravlje se ne postiže promjenom same prehrane. Louise Hay sugerira da želudac odražava prehranu, probavlja ideje. Problemi ukazuju na strah, strah od novog i nemogućnost asimiliranja novih iskustava.
izvor:in5d -Lawrence Michail


Prijevod i obrada: atma.hr/preuzeto sa:atma.hr

Nema komentara:

Objavi komentar