nedjelja, 21. svibnja 2017.

Znanost može dokazati postojanje Boga...

Kvantna mehanika je potencijalno stala na kraj jednom od najraširenijih ateističkih pogleda na svijet – materijalizmu.

Stoga je na posredan način potvrdila postojanje, vrhovnog božanskog bića, što je u okvirima znanosti do sada potpunosti odbijano od strane većine znanstvenika.
Po materijalizmu, materijalni svijet je zatvoreni sustav koji funkcionira na zamršenom odnosu između uzroka i posljedice. Taj je odnos podržan od strane fizičkih zakona koji su zacementirali svoje mjesto u znanstvenoj metodi od Newtonovog vremena.
Uz sve unutarnje ovisnosti i matematičke povezanosti, pretpostavljalo se da se materijalna bića ponašaju bez utjecaja nečeg van njega i da materijalne stvari postoje bez nekih uvjeta van ovog svijeta.
Međutim, pojava kvantne mehanike staje na kraj ovom naizgled nepobitnom gledištu na svijet. Kako? Ona osvjetljava pojam mnogih mogućnosti u odnosu na stav da je sve sagrađeno od sićušnih atoma.
Kvantna mehanika je promijenila poimanje sastojaka materije kao atoma u fizičkom smislu, osvještavajući nepredvidivo ponašanje njegovih djelića poput elektrona i kvarkova.
Atom je očitovanje njegovih podčestica, što ideju fizičke i nepromjenjive strukture čini zastarjelom. Kako bi prikazali kako kvantna mehanika može dokazati postojanje Boga, potrebno je razmotriti jedan eksperiment, nazvan “dvostruki prorez”.
On predočava valnu prirodu elektrona, koji su naizgled materijalna stvar. U eksperimentu je gomila elektrona ispaljena kroz prorez i na ekranu se pojavio obrazac koji je izgledao poput vala, za razliku od očekivane rasprskane materije.
Međutim, ono što je tu najinteresantnije je da kada se gomila tih elektrona promatrala, ona se počela ponašati poput čvrste materije! Stoga su elektroni imali nekoliko mogućih kvantnih događaja prije nego što su promatrani.

Mogli su odskočiti od zaslona, proći s obe strane proreza ili proći preko zaslona. Ove mogućnosti su prikazane ipak kao val. No, kada se promatranje dogodilo, val se raspao u neki drugi oblik.                                                                                                           Dakle, bilo koji fizički događaj u ovom našem svijetu je rezultat promatranja. Jedan od osnivača kvantne teorije, Erwin Schrödinger, opisuje sljedeće u svom razmišljanju o mrtvoj i živoj mački. Prema njegovim riječima, svaki mogući razvoj događaja postoji u obliku vala prije nego se ovaj val pretvori u neki materijalni oblik nakon promatranja.
Vrsta manifestiranog oblika ovisi o njegovoj vjerojatnosti i točki u prostornom i vremenskom postojanju u kojem je promatran.
Schrödingerov suvremenik, Eugene Wingerov, nadalje predlaže da stvari koje vidimo ovise o svjesnosti, a ne o samom promatranju. Dakle, svjesnost je preduvjet promatranja stvarnosti. Međutim, to podrazumijeva postojanje promatrača da bi provjerili i utvrdili naše postojanje. Jednostavnije rečeno, netko je trebao postojati prije nego se svemir stvorio. To je Copenhagenova interpretacija kvantne mehanike.
Unatoč vjerodostojnosti ovog pristupa u prikazivanju Boga kao izvora sveg postojanja, postoje neke teorije u svijetu kvantne mehanike koje još uvijek odbijaju koncept božjeg postojanja. Participativni antropički princip negira ovisnost postojanja svemira o Bogu prihvaćajući da je ljudska svijest dovoljna za stvaranje događaja.
Dakle, svemir je mogao biti stvoren kada ga je prvi čovjek ili neki vanzemaljac promatrao. A to je dovelo do promjene prvobitne situacije.                                              Još jedna teorija koja pobija postojanje Boga se vrti oko Abrahamovog tumačenja Boga. U sve tri abrahamične religije svijeta, Islamu, Krščanstvu i Judaizmu, Bog je opisan kao sveprisutno, sveznajuće i najmoćnije biće. Dakle, Bog sve promatra. Po tome bi značilo da su svi događaji predodređeni uključujući i događaje primjećene u kvantnoj mehanici.

Mi samo promatramo ono što Bog očituje. Ali to ne bi objasnilo dvojnost uočenu u eksperimentima dvostrukog proreza. Ako Bog promatra sve, ne bi li se elektroni uvijek trebali ponašati poput materijalne stvari?
Koju god teoriju prihvatite, kvantna mehanika je postala uspješna u dovođenju Boga s ruba znanosti u sami centar. Uistinu, Njegovo postojanje je upravo dokazano.

LJ Vanier / thespiritscience.net /preuzeto sa:atma.hr

Nema komentara:

Objavi komentar