ponedjeljak, 4. prosinca 2017.

OSHO-Zahvalnost...

                                  ZAHVALNOST




Ovo se dogodilo jednoj veoma poznatoj zen ženi. Njeno ime je bilo Rengetsu... Samo nekoliko veoma osobitih žena je doseglo do zen vrhunca. Ona je bila jedna od tih rijetkih žena.
Ona je bila na hodočašću i stigla je pri zalasku sunca u jedno selo gdje je zamolila da prenoći, ali seljani su joj zatvarali vrata. Oni su bili protivnici zena. Zen je veoma revolucionaran, krajnje revolucionaran tako da ga je teško prihvatiti. Prihvatajući ga bivate promijenjeni. Prihvatajući to, vi ćete proći kroz vatru, više nikada nećete biti isti. Zato su tradicionalni ljudi uvijek bili protiv svega što je istina u religiji. Tradicija je sve ono što nije istinito u religiji. Zato su to morali biti tradicionalni budisti koji nijesu dozvolili toj ženi da ostane u selu već su je otjerali.


Bila je hladna noć, a stara žena bez prenoćišta... i gladna. Morala je da prihvati trešnjino drvo u polju kao sklonište. Bila je zaista hladna noć i ona nije mogla da spava... a bilo je i opasno – divlje životinje i sve ostalo.
Ona se probudila u ponoć – zbog velike hladnoće – i ugledala je, kao da je bilo nebo proljećne noći, potpuni trešnjin cvat koji se smješka zamagljenom mjesecu. Obuzeta ljepotom, ona je ustala i poklonila se u pravcu sela...
To je smisao TATHATA!
Obuzeta ljepotom, ona je ustala i poklonila se u pravcu sela: „Tom vašom ljubaznošću u odbijanju prenoćišta, ja sam se našla ispod cvjetanja u noći ovog zamagljenog mjeseca.“
Ona je osjetila zahvalnost. Sa velikom blagonaklonošću je zahvalila tim ljudima koji su joj odbili noćenje. Inače bi spavala pod običnim krovom i tako propustila to blaženstvo – taj cvat trešanja, to šaputanje zamagljenog mjeseca i tišinu noći – tu potpunu tišinu noći. Ona nije bila ljuta, ona je to prihvatila. I ne samo da je prihvatila, ona je tome ukazala dobrodošlicu – osjetila je zahvalnost.


Čovjek postaje Buda onog trenutka kada sve što život donese prihvati sa zahvalnošću. On je na Putu, on je u Tao. On je postao meditativan.
  
OSHO
Zen: The Path of Paradox
Vol 3, Ch #5: A Master echoes you


am in Buddha Hall                                                                    preuzeto sa:   http://www.osho-yu.me                                          

Nema komentara:

Objavi komentar