nedjelja, 20. kolovoza 2017.

Solomon: Biseri mudrosti za sva vremena – OVO možete proučavati cijeli život!

Ovo je možda jedna od najboljih priča o kralju Solomonu, u kojoj su sakupljene sve mudrosti svijeta.                                                                              




Kad je Solomon sišao s planine, nakon dočeka izlaska sunca, ljudi, okupljeni u podnožju, su rekli:
– Ti si izvor inspiracije za nas. Tvoje riječi preobražavaju srca. Tvoja mudrost prosvjetljuje um. Čeznemo da te čujemo. Reci nam: Tko smo mi?
On se nasmiješio i rekao:
– Vi ste svjetlost svijeta. Vi ste zvijezde. Vi ste hram istine. Svatko od vas je svemir. Uronite um u srce, pitajte svoje srce, slušajte kroz svoju ljubav. Blaženi su oni koji znaju jezik Boga.
– U čemu je smisao života?


– Život je put, cilj i nagrada. Život je ples ljubavi. Vaša misija je da procvjetate. Postojati – je veliki dar ovome svijetu. Vaš život je povijest svemira. I stoga život je ljepši od svih teorija. Odnosite se prema svom životu kao prema blagdanu, jer život je vrijedan sam po sebi. Život se sastoji od sadašnjosti. Smisao sadašnjosti je biti u sadašnjosti.
– Zašto nas bijede proganjaju?
– Ono što se sije, to se i bere. Nesreća je vaš izbor. Siromaštvo je stvorenje čovjeka. Gorčina je plod neznanja. Optužujući, gubite snagu, te žudeći gubite sreću. Probudite se, jer siromašan je taj tko nije svjestan sebe. Onaj tko nije našao unutar sebe kraljevstvo Božje je beskućnik. Siromašan postaje taj tko u prazno gubi vrijeme. Ne pretvarajte život u životarenje. Ne dopustite da ljudska masa uništi vašu dušu. Nek bogatstvo ne bude vaše prokletstvo.
– Kako možemo prevladati nesreće?
– Ne krivite sebe. Jer ste božanstveni. Ne uspoređujte i ne odvajajte. Zahvaljujte se na svemu. Radujte se, jer radost stvara čuda. Volite sebe, jer tako tko voli sebe, voli sve. Blagoslovite opasnosti jer hrabri dostižu blaženstva. Molite se u radosti – i nesreća će vas zaobilaziti. Molite se, ali ne cjenkajte se s Bogom. I pamtite, pohvala je najbolja molitva, sreća je najbolja hrana za dušu.
– Kako doći do sreće?
– Sretan je taj tko je pun ljubavi, sretan je taj tko se zahvaljuje. Sretan je taj tko je smiren. Sretan je taj tko je pronašao raj u sebi. Sretan je taj tko daje s radošću i onaj tko prima darove s radošću. Sretan je taj tko traži. Sretan je taj tko se probudio. Sretan je taj tko sluša glas Boga. Sretan je taj tko ispunjava svoju misiju. Sretan je taj tko je spoznao jedinstvo. Sretan je taj tko je spoznao okus kontemplacije Boga. Sretan je taj koji je u harmoniji. Sretan je taj tko je uočio ljepotu svijeta. Sretan je taj tko se otvorio suncu. Sretan je taj tko teče poput rijeke. Sretan je taj tko je spreman prihvatiti sreću. Sretan je taj tko je mudar i tko je spoznao samog sebe. Sretan je taj tko je pronašao zadovoljstvo u sebi. Sretan je taj tko hvali život. Sretan je taj tko je slobodan. Sretan je taj tko oprašta.          – U čemu je tajna obilja?
– Vaš život je najveće blago u riznici Božjoj. I Bog je dragulj ljudskog srca. Bogatstvo u nama je neiscrpno, te obilje oko nas je bezgranično. Svijet je bogat toliko da svi mogu postati bogati. Dakle, što više dajete, to više dobijate. Sreća stoji na pragu vaše kuće. Otvorite se izobilju. Pretvarajte sve u zlato života. Blažen je taj tko je pronašao blago u sebi.
– Kako živjeti u svjetlu?


– Pijte iz svakog trenutka života, jer neproživljen život stvara tugu. I pamtite: što je unutra, to je i izvana. Tama svijeta je od tame u srcu. Sreća je izlazak sunca. Kontemplacija o Bogu je rastvaranje u svjetlu. Prosvjetljenje je sjaj tisuću sunaca. Blažen je taj tko teži za svijetlom.                                                                                                                          Kako pronaći harmoniju?
– Živite jednostavno. Ne škodite nikome. Ne zavidite. Neka vas sumnje čiste, a ne donose nasilje. Posvetite život prekrasnom. Budite kreativni za kreativnost, a ne za prepoznavanje. Odnosite se prema svojim bližnjima kao prema otkrivenjima. Promjenite prošlost, zaboravivši na nju. Donosite novo u svijet. Napunite tijelo s ljubavlju. Postanite energijom ljubavi, jer ljubav nadahnjuje sve. Gdje je ljubav tamo je Bog.
– Kako postići savršenstvo života?
– Sretan mijenja mnoge. Nesretni ostaju robovi, jer sreća voli slobodu. Zaista, radost je tamo gdje je sloboda. Postignite umijeće sreće. Otvorite se prema svijetu i svijet će se otvoriti za vas. Odbacujući opoziciju, postajate vladar.
I, gledajući sve s ljubavlju, Solomon je dodao: – ali još mnogo toga će vam otvoriti tišina … Samo budite što jeste!
Živite u harmoniji! Budite što jeste!


Izvor: www.cluber.com.ua/prevod i obrada:atma.hr/preuzeto sa:atma.hr

Nema komentara:

Objavi komentar