srijeda, 31. svibnja 2017.

Saturn i Sjena: Svatko nosi sjenu, a manje je utjelovljena u onih pojedinaca koji žive svjestan život!

Sjena se odnosi na nesvjesni aspekt osobnosti s kojim se naše svjesno ja ne poistovjećuje. Sjena je, uglavnom ono negativno sa stajališta naše svijesti i u jyotishu je simbolizira Saturn.

Svatko nosi sjenu, a manje je utjelovljena u onih pojedinaca koji žive svjestan život.

Tamnija je i gušća kod onih koji su je nesvjesni, a to je velika većina.
Sjena je ono instinktivno i iracionalno u nama. To je naša sklonost psihičkim projekcijama u kojima pokazujemo inferiornost, a moralne nedostatke tražimo u drugima.
To su sve one stvari koje vidimo u drugima, ali ne želimo priznati da su u nama.
Sjena donosi ratove i povrede drugih pojedinaca, izaziva raspad braka. Pokazuje kako je ego iskrivljen, ali mi i dalje vjerujemo tom egu unatoč tome što takve procjene donose ratove i ekonomske padove.
Prešućujemo istinu jer nam je važnija sigurnost. Zato teško podnosimo Saturna, onoga koji nosi Sjenu, našu potisnutu stranu, koji iznosi na vidjelo sve ono što pričamo o drugima, a ustvari smo to mi sami.
Jasno, kada ugledamo viđeno, u svakoj karti olako prelazimo preko problema i tražimo ga uvijek u drugima ili svijetu.

Kad je kršćanstvo pokušalo potisnuti simbole i nesvjesno, nastala je alkemija.
Kada je znanost htjela potisnuti dušu, nastala je psihoterapija.
Kada je Istok htio potisnuti nesvjesno i simbole, nastala je istočna alkemija. Rezultat je uvijek isti. Što više potiskujemo problem, to on još više izlazi na vidjelo.                              Iako je Sjena ili Saturn spremnik ljudske tame, ujedno je i sjedište kreativnosti. Tko je savladao Sjenu, savladao je strah. Tko je savladao strah, napustio je ego i tada osoba postaje kreativna i svjesna.
Kada ste u svađi sa partnerom, tada ste opsjednuti svojom Sjenom. Vidite sve crno u partneru i na taj način pokušavate sakriti svoju Sjenu. Ipak, sve je to faza sazrijevanja, put kojim svatko mora proći.
Nemoguć je duhovni razvoj bez integracije Sjene ili Saturna.

Nikola Žuvela, vedski-jyotish.net/preuzeto sa:atma.hr

Nema komentara:

Objavi komentar