srijeda, 17. svibnja 2017.

Osho o sumnji, vjerovanju i povjerenju...

Ravnodušnost je ključ, jednostavno, budi ravnodušan.

Ako se nešto pojavi – prihvati to.
Unesi sve više i više energije u povjerenje i ljubav – jer energija sumnje i energija povjerenja ista je energija. Stani ravnodušan prema sumnji. U trenutku ravnodušnosti tvoja suradnja se prekida, ti je više ne hraniš – zato što se kroz pažnju sve hrani. Ako pokloniš pažnju svojoj sumnji, čak i ako si protiv nje, opasno je, zato što je svaka pažnja hrana, suradnja. Samo ostani ravnodušan, nemoj biti ni za, ni protiv: ne budi za sumnju i ne budi protiv sumnje.
Tako sada možeš razumjeti tri riječi. Prva riječ j „sumnja“, druga riječ je „vjerovanje“, a treća je „povjerenje“, ili „odanost“, što je na Istoku poznato kao shraddha.

Sumnja je negativan stav prema bilo čemu. Što god čuješ, prvo na to gledaš negativno. Biti ćeš protiv toga i tražiti ćeš razloge i opravdanja koji će podržati tvoje „protivljenje“.
Tu je i um vjerovanja. On je sličan sumnjičavom umu, samo što mu je suprotan; nema među njima velike razlike. Takav um promatra stvari pozitivno i trudi se pronaći razloge i opravdanja koja će podržati njegove stavove, kako da ostane „za“. Um koji sumnja potiskuje vjerovanje, a um koji vjeruje potiskuje sumnju – ali oba su od iste sirovine, njihova kvaliteta je ista.
Tu je i treći tip uma, gdje je sumnja jednostavno nestala – a kada sumnja nestane, nestaje i vjera. Odanost nije vjerovanje, to je ljubav. Odanost nije vjerovanje jer nije polovična, ona je potpuna. Odanost nije vjerovanje jer u njoj nema više sumnje, pa kako ćeš onda vjerovati? Odanost ne traži nikakvo objašnjenje: nisi protiv i nisi za. Odanost je povjerenje, duboko povjerenje, ljubav. Nikakvo objašnjenje za to nećeš moći naći, jer to je jednostavno tako.
I, što sada?
Ne stvarajte vjerovanje od odanosti, jednostavno ostanite nezainteresirani i za vjeru i za sumnju, i unesite više energije u ljubav; volite više, volite neuslovljeno. Nemojte voljeti samo mene, jer to nije moguće: ako volite, volite još više. Kada volite, vi postojite kroz različite načine ljubavi – ne samo prema Majstoru, već i prema svemu što vas okružuje: prema drveću i stijenama, prema nebu i zemlji. Ti, tvoje biće, tvoja prava kvaliteta bića postat će ljubavni fenomen. Tada se javlja povjerenje.
Osho


Izvor: Internet

Nema komentara:

Objavi komentar