subota, 1. travnja 2017.

OBAVEZNO PROČITATI: Životne lekcije najsretnijeg čovjeka na svijetu...

Matthieu Ricard 67-godišnji je budistički svećenik koji je službeno proglašen najsretnijim čovjekom na svijetu od neurologa s američkog Sveučilišta Wisconsin nakon što su mu skenirali mozak i otkrili nikad prije zabilježenu količinu gama valova.

Na njegova su predavanja išle mnoge slavne osobe, a on redovito putuje svijetom i drži seminare kojima želi pomoći ljudima da budu sretniji i zadovoljniji u životu. “Ako možeš naučiti voziti bicikl, možeš naučiti i kako biti sretan”, jedna je od njegovih najpopularnijih izjava.
“Naravno da nije sve uvijek lijepo u životu, ali padovi i usponi ne uzrokuju potpuni nemir u meni”, rekao je Matthieu. Donosimo njegovih osam životnih lekcija, prenosi Esquire.
1. Svako može biti sretan u životu ako traži sreću na pravim mjestima. Problem je što imamo tendenciju tražiti je u pogrešnim stvarima.                                                              2. Sreća nije ganjanje beskrajnog broja iskustava. To je recept za iscrpljenost, a ne za sreću. Sreća je način postojanja, a izazov je u tome da ne dopustimo emocijama da postanu dominantnije od tog načina postojanja.
3. Zadovoljstvo se iscrpljuje kako ga proživljavamo, ali sreća je vještina koja se kultivira. Svi imamo potencijal za to, samo moramo otkriti sami za sebe što doprinosi rastu naše unutarnje sreće. Budisti vole reći kako je korijen nesreće neznanje.

4. Kako bismo bili sretni moramo pronaći način da se riješimo mentalnih otrova poput mržnje, opsesije, zavisti ili ponosa. Cijela svrha meditacije je otpuštanje ovakvih emocija i kultiviranje onih pozitivnih.
5. Način na koji naš um interpretira svijet oko nas najvažniji je element u određivanju kvalitete svakog trenutka, a opet, pridajemo tako malo pažnje tome. Moramo naučiti prepoznati mentalna stanja ili emocije koje su destruktivne i one koje bismo trebali njegovati.                                                                                                                      6. Kad se naljutimo, ne možemo se sjetiti nijedne dobre stvari o osobi na koju smo ljuti. Lijek za to je prisjetiti se što više dobrih stvari možemo o toj osobi tako da u našem mozgu ostane što manje mjesta za negativnosti.

7. Ako smo svjesni našeg bijesa ili ljutnje, možemo je kontrolirati i ona polako umire. “Naravno da se i ja iznerviram, ali obično se brzo počnem smijati tome jer je zaista blesavo”, rekao je Ricard.
8. Dnevna polusatna meditacija može pomoći svakoj osobi na ovom svijetu. Iako postoji mnogo klišeja o meditaciji, temeljna stvar je kako kroz nju možemo naučiti kako naš um funkcionira.                                                                                                  izvor:http://www.magazin.ba

Nema komentara:

Objavi komentar