nedjelja, 12. ožujka 2017.

Pitali Dalai Lamu što ga najviše iznenađuje – Njegov odgovor je sviju zapanjio!

Moglo bi se reći da je Dalaj Lama prilično zanimljiva osoba, kao što je i njegovo stajalište o izvanzemaljskom životu. Tijekom jednog intervjua Dalaj Lamu su upitali što ga na svijetu najviše iznenađuje, a njegov odgovor nas navodi da se na trenutak zaustavimo i razmislimo.

“Ono što me najviše iznenađuje je – čovjek.
On žrtvuje svoje zdravlje kako bi stekao novac.
Potom on žrtvuje novac kako bi vratio svoje zdravlje.
Toliko je zabrinut za budućnost da ne uživa u sadašnjosti.
Rezultat je da čovjek ne živi ni u sadašnjosti ni u budućnosti;
živi kao da nikada neće umrijeti, a onda umire kao da nikad nije živio.”
Prilično upečatljiva i snažna izjava, ako je zaista primite k sebi. Naravno, vrlo lako je pročitati ovaj citat i kliknuti na neku drugu stranicu ili video ili nešto treće, ali ako zaista odvojimo malo vremena i dopustimo si da ova izjava odjekne u našem svjesnom umu, na nekoliko minuta – pravi smisao i dubina izrečenog će početi djelovati.

Na Zemlji je sve naopako!

Mi ovdje toliko stvari radimo naopako. Živimo svoje živote na tako destruktivan način na toliko puno razina, a kako bi nešto popravili koristimo samo novac. Da bi dobili taj novac moramo većinu naših dana raditi poslove koje uglavnom ne volimo – što u samom startu nije dobro za naše zdravlje.                                                                                                To sve radimo razmišljajući o igračkama koje možemo kupiti s novcem ili štedimo za mirovinu koja možda nikad nećemo ni dočekati. Čini se da ovdje živimo samo kako bismo radili. U određenom smislu mi smo kao robovi samo što to ne znamo.

Dalaj Lamin citat podsjeća na još jedan citat koji također vjerno prikazuje stanje našeg društva.                                                                                                                         

“Samo nas pogledajte. Sve je naopako. Liječnici uništavaju zdravlje, pravnici uništavaju pravdu, psihijatri uništavaju umove, znanstvenici uništavaju istinu, glavni mediji uništavaju informacije, religije uništavaju duhovnost, a vlade uništavaju slobodu. “– Michael Ellner
Nekome će ova izjava zvučati vrlo očito, a nekome vrlo neistinto. Ali ako i ovdje pokušamo zagrebati malo dublje ispod površine pronaći ćemo poprilično istine u ovim pesimističnim riječima.
Obje su izjave vrlo snažne poruke koje nas mogu nadahnuti na nužne pozitivne promjene u našim životima.
Ponekad, da bismo primili nešto novo, potrebno je odbaciti nešto staro.
Postoji mudra izreka – da bismo primili vreću zlata, potrebno je odbaciti vreću trulih krumpira. Tu bismo mudrost mogli primijeniti i u ovom kontekstu.

Kako bi primili novo znanje, nove spoznaje, te živjeli smisleniji i ispunjeniji život, potrebno je napusti stara i ‘trula’ uvjerenja o tome da nam život koji trenutno živimo, a koji nam nameće ‘moderno’ društvo, može donijeti istinsku sreću.                                                       atma

Nema komentara:

Objavi komentar