subota, 25. veljače 2017.

Osho: Shvatite, a onda se povucite, bez ožiljka na duši

Buntovnik nije onaj tko se suprotstavlja i bori protiv društva, već onaj tko ga ”ignorira”, onaj tko shvati čitavu ‘igru’ i elegantno se izvuče iz nje, bez pravljenja buke.

Društvo i predstava koja se u njemu odigrava postaju mu beznačajni. On se tome ne protivi. To i jest ljepota buntovništva, to je sloboda.
Revolucionar nije slobodan. On se konstantno bori protiv nečega – kako on može biti slobodan? On stalno reagira na nešto – kako reakcija može da bude slobodna kada je uvjetovana početnom akcijom?                                 Sloboda podrazumijeva razumijevanje. Pojedinac je shvatio ‘igru’, shvatio je kako ona funkcionira i kako sprečava čovjeka da se razvije, i da bude ono što jest.
Nakon što je shvatio, povukao se iz te predstave, bez ožiljka na duši. Zaboravlja i oprašta, ne zadržava nikakvu vezu s društvom, bilo da se ona zasniva na ljubavi, ili na mržnji. Za buntovnika društvo jednostavno prestane da postoji.
On može da se izolira od društva, a može i da nastavi fizički živjeti u društvu, ali on mu više ne pripada; postao je autsajder.

 – Osho /                                                                                                                                                                   izvor i preuzeto sa. alternativainformacije.com/                                                                                       slika:osho-dhara-community.blogspot.com

Broj komentara: 5:

 1. MOŽE BITI DA JE TAKO... NE SPORIM, ALI TAKVIH JE VRLO VRLO MALO. I KAO TAKVI NE MOGU NIŠTA MIJENJATI JEDINO SEBE ..... ŽELJELA BIH DA JE TOGA VIŠE...

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. “Kada sam bio mlad i slobodan i moja mašta nije imala granica, sanjao sam da ću promijeniti svijet. Kako sam odrastao i postajao mudriji, shvatio sam da se svijet neće promijeniti pa sam smanjio apetite i odlučio da ću promijeniti samo svoju zemlju. Ali i ona se činila nepromjenjivom. Kako sam ulazio u moje poodmakle godine, u zadnjem očajnom pokušaju, zadovoljio sam se s time da promijenim svoju obitelj, one najbliže sebi, ali oni nisu to željeli.
   A sada, kada ležim na samrtnoj postelji konačno sam shvatio: Da sam barem prvo promijenio sebe, tada bih postao primjer za svoju obitelj koja bi se promijenila. To bi me inspiriralo i ohrabrilo i tako bih mogao pomoći i učiniti bolje za svoju zemlju, a tko zna, možda bih tako promijenio i svijet.“~ Napisano na grobnici anglikanskog biskupa u Westministerskoj opatiji.

   Izbriši
 2. Takodje,u potpunosti se slažem...Hvala vam na komentaru i veliki pozdrav za vas i sve prijatelje...

  OdgovoriIzbriši