četvrtak, 22. rujna 2016.

Želite prestati pušiti? Ovih 10 savjeta je neprocjenjivo...

Ako pušače zapitate zašto nastavljaju pušiti kad znaju koliko je duvan štetan, većina njih uglavnom će odgovoriti: „Zato što volim pušiti! To međutim nije istina…
Pušači ne puše zato što uživaju u cigaretama, već zato što nikotin stvara ovisnost i umjetno izaziva osjećaj opuštenosti i blagog zadovoljstva.

Kada nikotin preko organa za disanje uđe u krvotok, veoma brzo stiže do svih tkiva i organa, a za 3-4 sekunde dospijeva u centralni nervni sistem. Nikotin i drugi sastojci duvhnskog dima utječu na mišićni tonus, broj otkucaja srca, krvni pritisak, kao i promjenu raspoloženja pušača.
Ukoliko ste već sami pokušavali da ostavite cigarete i niste uspjeli, ili ako prvi put donosite ovu važnu odluku i osjećate nesigurnost, potražite pomoć stručnjaka koji se bave odvikavanjem od pušenja. Stručna pomoć u vidu savjetovanja i uz primjenu lijekova više nego dvostruko povećava šansu da pušač koji pokušava da prekine stvarno u tome i uspije.
Deset jednostavnih koraka će vam pomoći u borbi protiv ovisnosti od duhana:
  • Upoznajte obitelj, prijatelje i kolege sa svojom odlukom. Imat će više razumijevanja za krize i eventualne tegobe tijekom vašeg odvikavanja. Neće vas nuditi cigaretama, a i oni će se suzdržavati od pušenja dok su s vama.
  • Očistite garderobu i prostor u kojem živite od mirisa duhanskog dima. Sklonite iz kuće, automobila, po mogućnosti i radnog mjesta, „provokatore” pušenja: kutije cigareta ili drugi oblik duhana, kao i pribor za pušenje (upaljače, šibice, lule, muštikle).
  • Pripremite samog sebe za „start” u određenom danu u kojem ste uglavnom počinjali sve što ste uspješno završavali.
  • Ispoštujte tu svoju odluku. Odlaganje dana ili datuma za „start” nije preporučljivo. To vas vodi u još veću kolebljivost, neodlučnost, i u osobno razočaranje.
  • Lakše ćete uspjeti ako ovaj program prilagodite sebi. To znači, da primijenite iz njega sve što vama pomaže i odgovara i uskladite ga sa svojim mogućnostima.
  • Tijekom odvikavanja od pušenja duhana nemojte jesti pečeno i pohano meso, jako začinjena jela, slatkiše, niti piti kavu, alkoholna pića i koka-kolu.
  • Tuširajte se ujutro i uvečer pred spavanje, a ako imate jaku potrebu za pušenjem i tijekom dana. Tuširajte se i frotirajte tijelo ručnikom do pojasa pet minuta.
  • Prakticirajte da vam obroci i odlazak na spavanje budu u određeno vrijeme bez velikih vremenskih pomicanja. Izbjegavajte obroke poslije osam navečer, kao i odlazak u krevet odmah poslije jela.
  • Izbegavajte zadimljene prostorije i druženje s pušačima, jer od danas ne pušite. Kombinaciju i dozu pomoćnih ljekovitih sredstava uzmite samo prema preporuci liječnika s kojim se konsultirate u vezi odvikavanja. Bez konsultiranja nije preporučljivo mijenjati ili prekidati terapiju. U vašem je interesu da se dogovorite  o izmjenama i dopunama programa.
  • Važno je tijekom dana imati bar tri obroka, i da popijete osam čaša vode, čaja ili limunade. Šetajte, brzim hodom, po 30 minuta bar dva puta dnevno. Ovo će vam pomoći da ublažite simptome krize i brže se oslobodite otrova koje je duhan ostavio u vašem organizmu, pružajući mu šansu da se oporavi.
izvori:freshpress.info/6yka.com/b92.net                                                                                                             slika:www.portaloko.hr

Nema komentara:

Objavi komentar