ponedjeljak, 29. kolovoza 2016.

Top 10 ayurvedskih biljaka...

Ayurveda je medicinska znanost drevne Indije, koja predstavlja vrlo učinkovito korištenje bilja za liječenje svih vrsta većih i manjih bolesti, bez nuspojava. Iako ayurvedski liječnici koriste mnoge rijetke i jedinstvene biljke u liječenju bolesti, postoje i one vrlo popularne koje se mogu koristiti svaki dan za održavanje dobrog zdravlja.

1. Kurkuma

Iako se obično koristi kao začin za aromatiziranje jela,kurkuma ima velike iscjeliteljske moći te se u Ayurvedi, između ostalog koristi i za čišćenje krvi, liječenje kožnih bolesti, demenciju kao i u liječenju srca, jetre i plućnih bolesti. Kurkuma ima snažno anti-bakterijsko djelovanje, koji pomaže u cijeljenju rana.

2. Češnjak

Češnjak je omiljen začin šefova kuhinje kao i mnogih travara, a ayurvedsko ime za ovu biljku je lasuna. Češnjak zbilja ima široku primjenu, prirodna je zaštita od virusa, upala i bakterija. Uspješno otklanja prehlade i gripe te jača cijeli imunološki sustav. Koristi se u holističkoj kao i u konvencionalnoj medicini za zaštitu od bolesti srca i previsokog kolesterola. Iako je češnjak iznimno popularan i ovdje kod nas valja napomenuti kako mnogi indijski sveci ne preporučuju njegovo konzumiranje u hrani, osim u medicinske svrhe, jer ima snažan utjecaj na mozak koji blokira razvoj finih suptilnih stanica koje su potrebne u domeni razvijanja transcendentalne svijesti.

3. Aloe Vera

Čarobna biljka koja je kod Egipćana poznata kao ‘biljka besmrtnosti’. Aloe vera se intenzivno koristi kao kozmetički proizvod zbog svoje kvalitete hranjenja kože. U Ayurvedi, biljka se koristi za liječenje osipa, probave te liječenje raznih bolesti ljudskog tijela.

4. Đumbir

Đumbir ili shunti, još je jedan prirodni lijek koji se koristi i kao kuhinjski začin. Korijen ili rizom se koristi u liječenju širokog spektra tegoba – od probavnih smetnji i mučnine do kroničnih bolesti kao što su artritis i migrena. Vrlo lako se pretvara u biljni čaj i stvarno ga je dobro uvijek imati pri ruci.

5. Tulsi ili sveti bosiljak

Sveti bosiljak ili Tulsi se prilikom tretmana mnogih bolesti kao što su, kao što su prehlada, groznica, grlobolja, kašalj, bronhitis, astma, bubrežni kamenci i srčani problema.Biljka je izvrstan tonik za živce, a poznato je i da povećava moć memorije te mentalne sposobnosti. Također je poznato oslobađa od stresa. U indijskoj kulturi ona ima svoje posebno mjesto zbog svoje suptilne moći zaštite i pročišćavanja te mnogi indijci oko vrata nose ogrlicu načinjenu od njenog stabla.

6. Amla


Amla, također poznata kao Indijski ogrozd, važan je sastojak u ayurvedskoj medicini već stoljećima. Ovo voće koristi učinkovito liječi dijabetesa, kolesterol, prehladu, kašalj, probavne smetnje i mnogo drugih bolesti. Amla je poznata po svojem visokom sadržaju vitamina C i po svojim nevjerojatnim antioksidativnim svojstvima.

7. Ashwagandha ili zimska višnja

Iako se tradicionalno smatra ayurvedskom biljkom, ashwagandha se koristi u travarstvu i u zemljama Zapada. Poznata je i pod nazivom ˝zimska višnja˝ te je prirodni protuupalni i antibakterijski lijek koji pozitivno utječe i na imunitet. Ova biljka predstavlja prvu liniju obrane kad se radi o raku i drugim bolestima koje su povezane s imunološkim sustavom. Pomaže povratiti vitalnost i spriječiti nesanicu, rak, artritis i dijabetes.

8. Korijander

Korijander ili kako se u ayurvedi naziva – dhanyaka, učestalo se koristi kao začin u raznim kuhinjama diljem svijeta. Svježi listovi se nazivaju cilantro, dok se sjeme naziva korijandar. Oba oblika djeluju protuupalno i kao analgetik. Ova biljka se koristi za liječenje probavnih tegoba, nadutosti, infekcija respiratornog sustava i alergija. Uz to, na prirodan način pomaže u uklanjanju teških metala iz tijela.

9. Neem

Zbog svojih čudotvornih svojstava neem je poznat diljem cijelog svijeta, a u Indiji se smatra svetim drvom. Neem se primjenjuje lokalno i oralno u liječenju mnogih bolesti. Neem sprečava kožne infekcije, pospješuje zacjeljivanje rana, ublažava simptome akni, psorijaze i ekcema. ulje neema uspješno se primjenjuje kod lokalnog liječenja reumatskih bolesti, na primjer, reumatoidnog artritisa, gihta, osteoartritisa, bolova u leđima. Kod oralne primjene neem liječi razne vrste želučanih bolesti, dijabetes, infekcije, očne bolesti, čisti krv itd.

10. Brahmi

Brahmi znači Božanski, kao Bog Brahma. Uravnotežuje djelovanje i rad obje moždane hemisfere, koristi za regeneraciju središnjeg živčanog sustava. Poznat je kao regenerator i revitalizator mozga. Upotrebljava se kod poremećaja pamćenja, nervoze, problema sa spavanjem. Istovremeno je bronhodilatator te pomaže kod svih stanja alergijskih astmi i bronhitisa.                                                                                                                              preuzeto sa:atma.hr                                                                                                                                                     slika.atma.hr

Nema komentara:

Objavi komentar