ponedjeljak, 15. kolovoza 2016.

Osho: Potraga za srećom...

Buda je isprobao sve što su mu posavjetovali. Netko je rekao: ”Bavi se jogom”, i on se bavio jogom. Doveo je do ekstrema sve položaje u jogi. Ništa nije postigao. Možda cete imati ljepše tijelo ako upražnjavate jogu, ali nećete postati sretniji. Ljepše i zdravije tijelo vam neće osigurati sreću.


Ako imate više energije utrošit ćete je na to da postanete sretni – ipak ćete postati nesretni. Što će vam više energije? Ako zaradite više novca što ćete s njim? Priuštit ćete sebi nešto više, ali to vas neće usrećiti.
Ako ste nesretni dok imate malo novca, zamislite koliko ćete biti nesretni kada imate puno. Jednostavna računica.
Buda se prestao baviti jogom. Otišao je drugim učiteljima koji su se bavili samo mantrama, ali ne i položajima tijela. Meditirao je i molio se. Ništa nije postigao jer je, u stvari, bio u potrazi.


Ako tragate za srećom, nema vam lijeka. Ništa vam ne može pomoci. Mediokriteti stanu negdje na pola puta. Oni nisu pravi tragači. Pravi tragatelj ne odustaje do samog kraja, sve dok ne shvati da je potraga glupost. Traženje je oblik želje. Buda je to shvatio jednog dana. Ostavio je palaču, ostavio je sve ovozemaljske posjede, a poslije šest godina duhovne potrage prestao je da traga. Prvo je ostavio materijalnu, pa duhovnu potragu. Prvo je ostavio ovaj pa zatim onaj sviet. Čim se oslobodio svih želja, doživio je blagoslov. Prestao je da želi, prestao je da se nada.
Guatama Sidarta postao je ”BUDA”. Uvijek je bio tu, ali one je tražio na nekom drugom mjestu. Sve vrijeme bio je tu-unutra, izvana. Univerzum je sazdan od radosti. Ona je blažena, istinita, Božanska.


-Osho                                                                                                                                                                   izvor:internet

Nema komentara:

Objavi komentar