Nevjerovatne crne bobice za kojima smo najčešće posezali kao djeca boraveći kod nane na selu, osim osvježavajućeg dejstva imaju i veliku moć na naše zdravlje. Bogate su vitaminima i mineralima, vlaknima i antioksidansima vrlo efikasnim u prevenciji brojnih bolesti.
1. Kupine su čak deset puta bogatije antioksidansima nego paradajz ili brokoli, što ih svrstava u top deset najzdravijih namirnica. Specifičan antioksidans kog sadrže – elagitanin, kojeg nema gotovo ni u jednoj drugoj namirnici pokazao se vrlo efikasnim u borbi protiv raka.
2. Ove male bobice obiluju polifenolima koji pomažu tijelu u borbi sa slobodnim radikalima i sprečavaju bolesti srca i krvnih sudova.
3. Snažna ljubičasta boja kupina potiče od antocijana koji svojom snažnom antioksidativnom aktivnošću blagotvorno djeluje na zdravlje, posebno kardiovaskularnog sastava. Izuzetno je važna njegova uloga u prevenciji malignih bolesti.
4. Zahvaljujući visokom sadržaju prehrambenih vlakana, kupine značajno doprinose smanjenju rizika od dijabetisa, bolestima probavnog sastava poput divertikuloze, a vrijedan su saveznik pri smanjenju suvišne tjelesne mase.
5. Sjemenke kupina, osim vlakana sadrže i visoki nivo elegične kiseline. Taj snažni antioksidans na različite načine se bori protiv hroničnih bolesti. Istraživanja su pokala kako kuvanje ne uništava elegičnu kiselinu pa stoga džemovi, kompoti dijele ovo blagotvorno svojstvo sa cijelim plodom kupine.
6. Ovo moćno voće siromašno je kalorijama, ali i te kako bogato vitaminima C, E, folnom kiselinom i mineralima kalijuma, mangana i magnezijuma.
7. Šaka kupina obezbjeđuje osam grama prehrambenih vlakana, s vodećim pektinom koji blagotvorno djeluje na sniženje nivoa holesterola.
8. Zahvaljujući nutritivnom sastavu, kupinama se pripisuje protivupalno, antibakterijsko djelovanje na funkcije krvnih sudova.
9. Kupini pripada vodeće mjesto među bobičastim voćem po nivou fitoestrogena, materiji koja ima potencijalnu ulogu u prevenciji karcinoma dojki i grlića materice, piše Zadovoljna.
10. U kupinama se nalazi lutein, najvažnija prirodna materija za zdravlje ljudskog oka. Smanjuje rizik od degeneracije oka i sprečava razvoj očne mrene. Djeluje kao filter sunčanog svjetla, apsorbirajući opasne UV zrake.
izvori:nezavisne.com,SMEDIA/Namirnice.ba,.herbateka.eu
Nema komentara:
Objavi komentar