ponedjeljak, 8. kolovoza 2016.

Drevna medicina: 7 prirodnih namirnica koje su se nekad koristile kao antibiotici

Svet pre penicilina... inspiracija za vreme u kojem farmaceutski antibiotici ponekad više ne deluju!
Poslednjih nekoliko vekova upotreba antibiotika se dramatično povećala. Bakterije su vremenom razvile otpornost na antibiotike, što otežava lečenje. Puno pre farmaceutskih antibiotika, koji su razvijeni sredinom prošlog veka, ljudi su za odbranu od infekcija koristili namirnice koje su potpuno prirodne.

Origano i ulje od origana
Origano je jedan od najpopularnijih začina jer ima specifičan i aromatičan okus. Istraživanja su pokazala da origano ima odlično antibakterijsko delovanje i naročito je Efikasan u prevenciji bolesti probavnog sistema. Ulje od origana je odlično u borbi protiv gljivičnih infekcija.
Jabukovo sirće
Stručnjaci savetuju korištenje organskog jabukovog sirćeta jer ima moćno antibiotsko i antiseptičko svojstvo. Osim toga, jabukovo sirće alkalizuje telo, što znači da smanjuje kiselost i na taj način učestvuje u prevenciji niza bolesti, uključujući i različite vrste raka.
Med
Stari Rimljani su koristili med kod lečenja i zaceljvanja rana i za prevenciju infekcija. Med je jedan od najboljih prirodnih antibiotika, a ima i odlično antimikrobno, protivupalno i antiseptičko svojstvo. Posebno treba istači manuka med, koji dokazano sadrži najviši nivo antioksidanasa.
Kurkuma
Svakim novim istraživanjem naučnici otkrivaju nove prednosti kurkume. Odlična je za prevenciju bakterijskih infekcija i ima moćno antioksidans delovanje. Smesu od kurkume i meda možete nanositi kao antibiotsku kremu na površinu kože.                                                                                                                                                                                  

Prirodni lekovi protiv parazita, gljivica i bakterija

Beli luk

Ova biljka je odlična za prevenciju i lečenje gripa i prehlade. Naime, beli luk jača imunološki sistem i na taj način deluje protiv bakterija i virusa puno prije nego što naprave veću štetu. Alicin, glavni aktivni sastojak luka, uništava parazite, gljivice i bakterije. Ako tražite jednostavan način da poboljšate svoje zdravlje, obavezno povećajte unos belog luka.
Kupus
Veliki broj ljudi ne zna da je kupus odličan izvor vitamina C. Naime, jedna šoljica kupusa zadovoljava čak 75% preporučene dnevne doze vitamina C. Kupus ima moćno antibakterijsko svojstvo, podstiče rad probavnog sistema pa čak i mršavljenje.
Kokosovo ulje

Kokosovo ulje ima moćno protivgljivično i antimikrobno delovanje. Takođe, veoma je dobar izvor antioksidanasa koji smanjuju nivo slobodnih radikala. Kokosovo ulje jača imunološki sistem, reguliše rad štitne, nivo holesterola i šećera u krvi. Možete ga jesti i nanositi površinski. Istraživanja su pokazala da kokosovo ulje ima odlično djelovanje na kognitivne funkcije pa u jutarnju kafu dodajte kašičicu kokosovog ulja da biste osjetili ove prednosti.                                                                                                                                                                                                     Izvor: Nezavisne

Nema komentara:

Objavi komentar