ponedjeljak, 13. lipnja 2016.

Najljekovitije biljke svijeta: kiselica(RECEPTI)

Kiselica je raširena, lako prepoznatljiva domaća biljka, poznata po svom kiselom okusu, po kojem je i dobila naziv.
Postoji nekoliko vrsta, a najljekovitije su obična kiselica (lat. Rumex acetosa), i mala kiselica (lat.Rumex acetosella). 
Kiselicu su mnogi kao djeca brali na livadama i grickati, no ona je mnogo više od usputne grickalice. 
U 16. i 17. stoljeću smatrali su je gotovo čudotvornom biljkom protiv infekcija, groznice, skorbuta i trovanja. 
Stari narodi obilno su je koristili i u kulinarstvu, u pripremi juha, salata i povrtnih priloga, te u pripremi jakih čajeva.
Visok udio oksalne kiseline čini kiselicu blago otrovnom i zato njen unos mora biti umjeren (u malim količinama je bezopasna). 
Ova kiselina odgovorna je i za njen okus, koji pecka na jeziku, a sličan je kiviju ili jagodama.
Kiselica se uglavnom sastoji od vlakana te manjeg dijela proteina. 
Od vitamina sadrži C, A i B6, a od minerala željezo, magnezij, kalij i kalcij. 
Obiluje i polifenolnim kiselinama, flavonoidima i antocijaninima.
Njena ljekovita svojstva narodna medicina je prepoznala već odavno. Stoljećima koristi kiselicu kao djelotvoran lijek za različite bolesti.


Zdrava probava


Zbog visokog udjela vlakana, dodavanje kiselice u prehrani pomaže boljoj i zdravijoj probavi. 
Vlakna pokreću probavni sustav, smanjuju konstipaciju, proljev, nadutost i grčeve, kao i druge ozbiljnije želučano-crijevne tegobe. 
U povijesti kiselica je služila i kao prevencija i lijek kod trovanja hranom i različitih želučanih infekcija.


Krvni tlak


Šalica kiselice sadrži 15% dnevne preporučene doze kalija. 
Kalij je regulator tekućine u tijelu te opušta srčane žile i arterije. 
Bogatstvo dijetalnih vlakana čini kiselicu i prirodnom zaštitnicom organizma od kolesterola, ateroskleroze te posljedično, težih stanja kao što su moždani i srčani udar.
Snižava krvni tlak, što smanjuje rizik od ugrušaka i naprezanja srca koje može dovesti do koronarnih srčanih bolesti i drugih komplikacija.


Zdravlje kože


Kiselica čisti krv, potiče cirkulaciju i utječe na zdravlje, kvalitetu i izgled kože. 
Ljekovito djelovanje pripisuje se vitaminu A i C, kao i drugim nutrijentima pronađenima u ovoj biljci.
Sušeno lišće dobro je jesti ako bolujete od lišajeva i suhe kože. 
Sok iz svježeg lišća narodni je recept protiv osipa i iritacija na koži.


Prevencija raka


Iako studije o antioksidativnom djelovanju kiselice i dalje traju, postoji dovoljno dokaza o djelovanju polifenola, flavonoida i antocijanina na ljudsko tijelo. 

To su sve antioksidansi koji preveniraju maligne promjene u organizmu. Oksalna kiselina iz kiselice također ima antitumorska i antikancerogena svojstva. 
Antioksidansi, kojima je kiselica posebno bogata, donose niz koristi za organizam, a njihovo antikancerogeno djelovanje jedno je od najvažnijih. 
Rutini i polisaharidi u kiselici preveniraju rak i druge vrste izraslina.  
Beta karoten djeluje kao antioksidans, povećavajući proizvodnju T-stanica koje ubijaju stanice karcinoma. 
Klorofil iz kiselice čisti jetru, regenerira tkivo, smanjuje zbog bolesti povećanu gušteraču, čisti krv i jača otpornost na utjecaj zračenja. 
Koristi se i za ublažavanje posljedica kemoterapije. 
Mast od kiselice pokazala je snažno djelovanje na smanjenje cisti i broja tumorskih stanica dok se sama biljka pokazala kao prirodno sredstvo koje rastvara i smanjuje tumorske tvorbe. 
Možda je najbolje citirati Rene Caisse, ženu koja je popularizirala Essiac čaj za liječenje raka:  
„Biljka koja će uništiti rak je psećeuha mala kiselica (Rumex acetosella), ponekad zvana i kisela trava. Cijela biljka se mora koristiti, ubrana u proljeće, prije formacije cvjetova.“  - Iz pisma doktoru Stocku, 4. lipnja, 1974. godine.  
Ostala ljekovita svojstva kiselice:
  • čisti krv
  • jača imunitet
  • potiče cirkulaciju
  • pomaže kod dijabetesa
  • štiti mjehur i bubrege 
  • pomaže kod infekcija dišnih puteva


Stanište i berba


Kiselica raste po poljima, livadama, zasijanim površinama i rijetkim šumama. 
Ima usku crvenkastu stabljiku koja naraste do pola metra. 
Mali listovi u obliku strijele narastu do 3 centimetra. 
Cvate od ožujka do studenog, kada se na biljci stvaraju mali crveno-žuti cvjetovi, a kasnije se razvijaju u crvene, male, okrugle plodove.

U medicini se koriste svi dijelovi ove korisne biljke. 
Lišće i stabljika beru se u proljeće ili u ljeto, prije cvjetanja. 
Korijenje se bere u jesen.


Kako je najbolje upotrijebiti?


Male količine lišća mogu se jesti na salatu ili kuhati, kao povrće. 
Osušeno lišće je deset puta jače od svježeg. Prije kuhanja mora namočiti u vodi 12-16 sati.


Narodni recepti s kiselicom


Čaj od kiselice 
Čaj od lišća koristi se kod gripe, upala i skorbuta. 
Za prirodnu terapiju problematične kože, sklone aknama, možete iskoristiti lišće ili korijen.  
Čaj napravite ga tako da 20 g listova (ili 40 g korijena, ako je riječ o napitku za ljepšu kožu) skuhate u 1 litri vode i ostavite da odstoji 10 minuta. Procijedite. 
Pijte 2 šalice dnevno, po 1 ujutro i navečer.  

Uvarak od kiselice
Šaku svježih listova kiselice kuhajte 15 minuta u kipućoj vodi, procijedite i pijte jednu šalicu na dan.

Oblog za kožne bolesti
Ublažava osjećaj peckanja, otekline, oštećenja na koži, prištiće, akne i druge kožne probleme. 
Oblog napravite tako da 2 šake listova kiselice kuhate 15 minuta u  litri vode i zatim procijedite. Tekućinom natopite čistu tkaninu i nanesite na problematični dio kože.

Essiac čaj (biljni čaj protiv raka)
Essiac čaj je biljni čaj protiv raka kojeg je popularizirala kanadska medicinska sestra Rene Caisse, a po recepturi Indijanaca domorodaca.
Sastoji se od nekoliko snažnih antikancerogenih biljaka koje čiste tijelo. 

Sastojci:
  • 6,5 šalica nasjeckanog korijenja čička (lat. Articum lapa)
  • 453 g cijele male kiselice s korijenjem, u prahu (lat. Rumex acetosella)
  • 113 g kore glatkog brijesta u prahu (lat. Ulmus fulva)
  • 28 g kineske rabarbare u prahu (lat. Rheum officinale)

Priprema: 
28 grama biljke pomiješajte s 9 dcl izvorske vode, zakuhajte i na najjačoj vatri kuhajte 10 minuta. 
Ugasite vatru i ostavite pokriveno, na toplom, tijekom noći. 
Ujutro polako zagrijavajte čaj, pripazite da ne zavrije. Kad se pojavi para, a prije vrenja, ugasite vatru i pustite neka odstoji par minuta. 
Kroz fino cjedilo procijedite čaj u vruće sterilizirane boce, ohladite i čuvajte u hladnjaku. 
Posljednje količine čaja (nakon što iskoristite sav pripremljen), pažljivo izlijte u drugu posudu i ostavite preko noći u hladnjaku. Idući dan dobro procijedite, pazeći da tekućina bude bez trunke taloga. 
Za prirodnu terapiju karcinoma, preporuka je piti 30 ml Essiac čaja, razrijeđenog s 60 ml vruće vode, svaku večer prije spavanja. 
Potrebno ga je piti 4 tjedna, pa napraviti pauzu od tjedan dana. 
Tako ga je preporučljivo koristiti čak dvije godine. 
Detalje o doziranju možete pročitati ovdje.
U pripremi ovog čaja, ne smijete koristiti aluminijsko posuđe niti vodu koja sadrži klor. 
Nužno je koristiti biljke provjerenog podrijetla, najsigurnije one koje ste sami uzgojili. 

Napomena 
Kiselica je dostupna i u obliku tinkturi, kapsula i čajeva. 
Zbog većeg udjela oksalne kiseline, ova biljka je zabranjena za oboljele od reume i artritisa te sve one koji su podložni stvaranju bubrežnih kamenaca.

Kiselicu nikad ne kuhajte u metalnom posuđu, jer će u protivnom zbog reakcije s oksalnom kiselinom zadobiti neugodan miris i okus.  

Izvori korišteni u članku uključuju:
http://www.healthfreedom.info/
https://www.organicfacts.net/
"Moj herbar zdravlja" – Maurice Messegue                                                                                                     preuzeto sa:http://alternativa-za-vas.com/

Nema komentara:

Objavi komentar