Trešnja se najčešće konzumira kao samostalna namirnica.
No, njezina zaštitna i osvježavajuća snaga može se uklopiti i u pripremu raznih prehrambenih poslastica.
One će oduševiti sve koji vole ovo ukusno voće, a njih je zaista puno jer je trešnja jedno od najomiljenijeg voća na svijetu.
Neodoljivom je čine njezin specifičan i primamljiv miris te posebna kombinacija gorčastog, slatkastog i istovremeno kiselkastog okusa.
Trešnje se često koriste za pripremu kolača, torti, nadjeva za savijače, voćnih salata, kompota, sladoleda, sokova, smoothieja, koktela, marmelada, džemova, likera i drugoga.
Ovom prigodom pripremili smo za vas 3 klasična recepta koji uvijek nepogrešivo oduševljavaju.
1. Smoothie od trešanja i banane
Sastojci:
- 1 šalica trešanja (opranih i očišćenih od koštica)
- 1 banana
- sok od ½ limuna
- 1 čajna žličica meda
- 1 dl vode
- 3 kapi ekstrakta badema
- 6 kockica leda
Priprema:
Sve sastojke stavite u blender i dobro izmiješajte.
Poslužite i konzumirajte odmah.
2. Voćna salata s trešnjama
Sastojci:
- 10 dkg jagoda
- 10 dkg ribiza
- 10 dkg borovnica
- 10 dkg trešanja
- 2 jušne žlice smeđeg šećera
- sok od ½ limuna
- malo naribane limunove kore (iz organskog uzgoja)
Priprema:
Operite i ocijedite voće.
Iz trešnja izvadite koštice, dodajte ostalo voće, šećer i limunovu koricu te sve pažljivo izmiješajte.
Zatim sve sastojke poprskajte ravnomjerno limunovim sokom te još malo promiješajte.
Tako pripremljenu salatu ostavite da odstoji u hladnjaku 1 do 2 sata, a zatim poslužite.
3. Sirup od trešnje
Sastojci:
- 1 kg trešanja
- ½ l vode
- ½ kg smeđeg šećera
- sok od ½ limuna
Priprema:
Trešnje operite i odstranite koštice.
Stavite ih u zdjelu, a potom preko njih nasipajte šećer.
Ostavite da odstoji oko 2 sata.
Nakon što su trešnje odstajale, dodajte vodu i sok od limuna te sve sastojke miješajte dok se šećer ne rastopi.
Nakon što se šećer rastopio, sve zajedno stavite na vatru i pustite da zakuha, potom smanjite temperaturu i pirjajte oko 15 minuta.
Procijedite tekućinu pri čemu je poželjno gnječiti trešnje, kako bi iz njih izašlo što više soka.
Iscijeđenu tekućinu ponovno stavite na vatru i kuhajte dok ne postane poput sirupa.
Uklonite s izvora topline i ostavite da se ohladi.
Ulijte sirup u staklenke i pospremite u hladnjak.
Za konzumaciju razrijedite 1 jušnu žlicu sirupa u 2 dl vode.
preuzeto sa:http://alternativa-za-vas.com/
Nema komentara:
Objavi komentar